Τί είναι το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής

anyrysma-thorakikis-aortis

Το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής είναι μια κατάσταση κατά την οποία η θωρακική αορτή, η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος, διευρύνεται περισσότερο από το 50% της φυσιολογικής διαμέτρου της. Μια διάταση της αορτής άνω των 50 εκατοστών χρειάζεται τακτικές εξαμηνιαίες εξετάσεις και όταν το ανεύρυσμα υπερβαίνει τα 5 εκατοστά, απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση.

Το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής μπορεί να είναι διατεταμένο (σε σχήμα ατράκτου), σακκοειδές, όπου το τοίχωμα του αγγείου προεξέχει από ένα τμήμα της αορτής, ή μπορεί να είναι διαφραγματικό, όπου το έσω χιτώνας διαρρηγνύεται και αποκολλάται από το έσω χιτώνα σχηματίζοντας ένα ανεύρυσμα διαφορετικού σχήματος και μεγέθους.

Η αιτιολογία

  • κάπνισμα
  • παχυσαρκία
  • υπερλιπιδαιμία
  • αυξημένη αρτηριακή πίεση
  • τραύματα στον θώρακα
  • σύνδρομο Marfan

Τα συμπτώματα

  • Πόνος στην πλάτη
  • Oξύ διαξιφιστικό άλγος, δηλαδή πόνος στο θώρακα
  • Βήχας, δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση

Διάγνωση – εξετάσεις

Τα ανευρύσματα του θώρακα συνήθως ανακαλύπτονται τυχαία κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου καρδιολογικού ελέγχου ή μπορεί να εντοπιστούν σε μια απλή ακτινογραφία θώρακα. Η αξονική τομογραφία ή η αξονική αγγειογραφία με ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικού είναι η εξέταση που βοηθά τον αγγειοχειρουργό να προσδιορίσει το ακριβές μέγεθος του ανευρύσματος, καθώς και τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής του.

Το ανεύρυσμα θωρακικής αορτής είναι ένα διευρυμένο τμήμα της αορτής που μπορεί να εκραγεί και να προκαλέσει θάνατο. Τα σημάδια κινδύνου περιλαμβάνουν πόνο στον αυχένα, στο άνω μέρος της πλάτης ή στο στήθος, αδυναμία στα χέρια και τα πόδια, δύσπνοια. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, ένα στεντ για την ανακούφιση της πίεσης, χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση του κατεστραμμένου τμήματος της αορτής.

Ο ιατρός κατόπιν ραντεβού βρίσκεται στα ιατρεία του: Ιατρείο ΑθήναςΙατρείο ΡόδοςΙατρείο ΛαμίαςΙατρείο Λάρισας 

Ο ιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στην Λαμία και στην Λάρισα χειρουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στο νησί της Ρόδου στο EUROMEDICA Ρόδου.

Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Αθήνα – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Ρόδο – Αγγειολόγος Αγγειοχειρουργός Λαμία – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Λάρισα

Υπηρεσίες