Ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας

Το ανεύρυσμα της ιγνυακής αρτηρίας είναι μια διάταση της ιγνυακής αρτηρίας, περισσότερο από το 50% της φυσιολογικής διαμέτρου, η οποία βρίσκεται ακριβώς πίσω από το γόνατο
Το ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας εντοπίζεται συχνότερα στους άνδρες και περίπου οι μισές από όλες τις περιπτώσεις είναι αμφοτερόπλευρες.

Οι παράγοντες και τα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου:

  • Ανδρικό φύλο
  • Μεγάλη ηλικία
  • Σύνδρομο παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας
  • Γενικό ιστορικό ανευρυσμάτων
  • Λοιμώδη αίτια
  • Τραύματα στην περιοχή του γόνατος
ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ-ΙΓΝΥΑΚΗΣ-ΑΡΤΗΡΙΑΣ
aneyrysma-igniakis-artirias3

Συμπτώματα

Τα ανευρύσματα της ιγνυακής αορτής συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, σε περίπου 38% των ασθενών μπορεί να εμφανιστούν κάποιες επιπλοκές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η θρόμβωση και κατά συνέπεια η ισχαιμία του κάτω άκρου. Η ισχαιμία μπορεί να εμφανιστεί είτε ως οξεία είτε ως χρόνια.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την αποκόλληση θρόμβων από ένα ανεύρυσμα και περιφερική εμβολή. Η θρόμβωση του ανευρύσματος της ιγνυακής αρτηρίας είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να αποφέρει τέλος και τον ακρωτηριασμό του άκρου. Όταν γίνεται διάγνωση ανευρύσματος της ιγνυακής αρτηρίας, η θεραπεία πρέπει να είναι χειρουργική και να πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατό.

Διάγνωση – Εξετάσεις

Το ανεύρυσμα της ιγνυακής αρτηρίας μπορεί να διαγνωστεί με ένα triplex αρτηριών των κάτω άκρων.

Η μαγνητική τομογραφία ή η αξονική αγγειογραφία παρέχει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και την ανατομία του ανευρύσματος.

Η ψηφιακή αγγειογραφία είναι απαραίτητη πριν από τη χειρουργική αντιμετώπιση, προκειμένου να δώσει στον χειρουργό πληροφορίες χρήσιμες για την αντιμετώπιση του ανευρύσματος.

Ο ιατρός κατόπιν ραντεβού βρίσκεται στα ιατρεία του: Ιατρείο ΑθήναςΙατρείο ΡόδοςΙατρείο ΛαμίαςΙατρείο Λάρισας 

Ο ιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στην Λαμία και στην Λάρισα χειρουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στο νησί της Ρόδου στο EUROMEDICA Ρόδου.

Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Αθήνα – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Ρόδο – Αγγειολόγος Αγγειοχειρουργός Λαμία – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Λάρισα

Υπηρεσίες