We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.
Το ανεύρυσμα στο πόδι ή ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας, όπως ονομάζεται αλλιώς, αποτελεί μια πάθηση η οποία διαγιγνώσκεται συχνότερα στους άνδρες και περίπου οι μισές από όλες τις περιπτώσεις είναι αμφοτερόπλευρες, εμφανίζονται δηλαδή και στις δύο πλευρές. Παρακάτω θα μιλήσουμε σχετικά με το τι είναι το ανεύρυσμα στο πόδι, με ποια συμπτώματα εκφράζεται, από ποια αίτια προκαλείται και ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που πρέπει να έχουμε υπόψη. Στη συνέχεια, θα μάθουμε πώς γίνεται η διάγνωσή του και, τέλος, θα δούμε με ποιες μεθόδους μπορεί να αντιμετωπιστεί.
Το ανεύρυσμα της ιγνυακής αρτηρίας είναι μια διάταση (διόγκωση) της ιγνυακής αρτηρίας, περισσότερο από το 50% της φυσιολογικής διαμέτρου. Η ιγνυακή αρτηρία, η οποία βρίσκεται ακριβώς πίσω από το γόνατο, αποτελεί μια αρτηρία η οποία παίζει βασικό ρόλο στη μεταφορά αίματος προς τα κάτω άκρα.
Τα ανευρύσματα στο πόδι, σε πολλές περιπτώσεις, είναι ασυμπτωματικά, αλλά σε ένα ποσοστό ασθενών, γύρω στο 38%, ενδέχεται να υπάρξουν ορισμένες επιπλοκές. Μερικά από τις επιπλοκές-τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει το ανεύρυσμα της ιγνυακής αρτηρίας είναι τα ακόλουθα:
Είναι πολύ σημαντικό για έναν ασθενή με διαγνωσμένο ανεύρυσμα της ιγνυακής αρτηρίας να υποβάλλεται όσο το δυνατόν πιο άμεσα στη θεραπεία του, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση πολύ σοβαρών επιπλοκών. Για παράδειγμα, όταν έχουμε θρόμβωση του ανευρύσματος στην ιγνυακή αρτηρία, καθώς η μη αντιμετώπισή του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ακρωτηριασμό του κάτω άκρου.
Τα αίτια και οι παράγοντες κινδύνου στους οποίους ενδέχεται να οφείλεται η εμφάνιση ενός ανευρύσματος στο πόδι-ιγνυακής αρτηρίας είναι τα εξής:
Το ανεύρυσμα της ιγνυακής αρτηρίας μπορεί να διαγνωστεί με την εξέταση triplex αρτηριών των κάτω άκρων. Η μαγνητική τομογραφία ή η αξονική αγγειογραφία παρέχει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και την ανατομία του ανευρύσματος. Η ψηφιακή αγγειογραφία είναι απαραίτητη πριν από τη χειρουργική αντιμετώπιση, προκειμένου να δώσει στον χειρουργό πληροφορίες χρήσιμες για την αντιμετώπιση του ανευρύσματος.
Αν η διάμετρος του ανευρύσματος ξεπερνά τα 20mm, τότε απαιτείται θεραπεία του. Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι είτε με την κλασική χειρουργική μέθοδο είτε με τη σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική τεχνική.
Το χειρουργείο αποτελεί μια λύση θεραπείας, η οποία προτιμάται στις περισσότερες περιπτώσεις ασθενών με ανεύρυσμα στο πόδι και πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Κατά την κλασική ανοικτή χειρουργική επέμβαση, ο αγγειοχειρουργός στοχεύει στην εκτομή του ανευρύσματος ή στο να αποκλειστεί αυτό και ταυτόχρονα να αιματωθεί ξανά το κάτω άκρο μέσω αρτηριακής παράκαμψης (bypass).
Η σύγχρονη ελάχιστα επεμβατική ενδαγγειακή μέθοδος αντιμετώπισης ενός ανευρύσματος ιγνυακής αρτηρίας απαιτεί τοπική αναισθησία και γίνεται με στόχο να αποκλειστεί ο ανευρυσματικός σάκος από την κυκλοφορία. Η επέμβαση, η οποία πραγματοποιείται διαδερμικά με την εισαγωγή ενός ειδικού συνθετικού μοσχεύματος, δεν αποτελεί την πρώτη θεραπευτική λύση, αλλά επιλέγεται για ασθενείς υψηλού κινδύνου.
Ο αγγειολόγος-αγγειοχειρουργός Γεώργιος Ι. Ρόκας βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσει πλήρως ως προς το ανεύρυσμα στο πόδι-ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας και να λύσει κάθε σας απορία σχετικά με την πάθηση. Επικοινωνήστε μαζί του μέσω τηλεφώνου και κλείστε το ραντεβού σας σε Αθήνα, Ρόδο, Λαμία ή Λάρισα, για την απαραίτητη διάγνωση και τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου θεραπευτικού πλάνου. Ο ιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στην Λαμία και στην Λάρισα χειρουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στο νησί της Ρόδου στο EUROMEDICA Ρόδου.
Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Αθήνα – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Ρόδο – Αγγειολόγος Αγγειοχειρουργός Λαμία – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Λάρισα
Γεώργιος Ι. Ρόκας Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός Αγγειακή & Ενδαγγειακή Χειρουργική