Διαβητικό Πόδι

Φροντίδα των ποδιών των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη

Είναι γνωστό πως το σάκχαρο δημιουργεί με την πάροδο των ετών βλάβη στα τριχοειδή αγγεία όλου του σώματος όπως τα άκρα, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους νεφρούς, τα περιφερικά νεύρα. Με τη διαδικασία αυτή ειδικά στα νεύρα των κάτω άκρων αναπτύσσονται με τα χρόνια μόνιμες βλάβες, που έχουν σαν συνέπεια τη μόνιμη απώλεια της αισθητικότητας των άκρων και ειδικά του πέλματος και των δακτύλων.

Αυτό σημαίνει πως επώδυνα ερεθίσματα στις περιοχές αυτές, όπως μικροτραυματισμοί, δε γίνονται αντιληπτά από το άτομο που πάσχει, με αποτέλεσμα να ανοίγουν στο δέρμα πύλες εισόδου μικροβίων. Σε συνδυασμό με την ελλιπή αιμάτωση των περιοχών αυτών λόγω μικροαγγειοπάθειας, και σε έδαφος υψηλού σακχάρου στο αίμα, τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται και μπορεί να δημιουργήσουν μέχρι και διαβητική γάγγραινα στην περιοχή που έχει προσβληθεί. Αν υπάρχει στο άκρο που έχει προσβληθεί στένωση ή απόφραξη μιας αρτηρίας σε κεντρικότερο σημείο, τότε η αιμάτωση είναι ακόμα μικρότερη και η κλινική εικόνα πολύ χειρότερη.

Διαβητικό πόδι

Για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων απαιτείται πάντα σωστή ρύθμιση του σακχάρου, πολύ καλή τοπική φροντίδα των κάτω άκρων, ειδικά παπούτσια για διαβητικούς, τακτικός έλεγχος των περιφερικών αγγείων από αγγειοχειρουργό και προληπτική φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα που βοηθούν τη μικροκυκλοφορία, βιταμίνες που ενισχύουν τα περιφερικά νεύρα και, ενδεχομένως, ανάλογα με το πρόβλημα, και τοπικούς αντισηπτικούς παράγοντες.

Όταν ο ασθενής παρουσιάζει ήδη λοίμωξη χρειάζονται άμεσα αντιβιοτικά, αντιαιμοπεταλιακά, ρύθμιση του σακχάρου και πλήρης έλεγχος του αγγειακού δικτύου των κάτω άκρων (αορτή, λαγόνιες αρτηρίες, αρτηρίες των κάτω άκρων), που συνήθως βρίσκονται να πάσχουν.

Ο ιατρός κατόπιν ραντεβού βρίσκεται στα ιατρεία του: Ιατρείο ΑθήναςΙατρείο ΡόδοςΙατρείο ΛαμίαςΙατρείο Λάρισας 

Ο ιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στην Λαμία και στην Λάρισα χειρουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στο νησί της Ρόδου στο EUROMEDICA Ρόδου.

Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Αθήνα – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Ρόδο – Αγγειολόγος Αγγειοχειρουργός Λαμία – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Λάρισα

Υπηρεσίες