We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.
To διαβητικό πόδι αποτελεί μια κατάσταση η οποία σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη, όπως θα δούμε στη συνέχεια όπου θα δοθεί ο ορισμός του. Ακόμα, θα μιλήσουμε σχετικά με τα στάδια της πάθησης, την κλινική εικόνα της, το πώς διαγιγνώσκεται και το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, ώστε να αποφευχθούν οι πιθανές επιπλοκές.
Το διαβητικό πόδι είναι μια πάθηση από την οποία πάσχουν ασθενείς με σάκχαρο και έχει άμεση σχέση με την αιμάτωση του ποδιού. Τα προβλήματα που σχετίζονται με την πάθηση αυτή μπορεί να είναι πιο ήπια, όπως μια απλή δερματική αλλοίωση, ή πιο σοβαρά και να θέτουν σε κίνδυνο τα πάσχοντα πόδια. Χαρακτηριστικά τέτοια προβλήματα είναι η πληγή σε διαβητικό πόδι, το έλκος διαβητικού ποδιού, η φλεγμονή σε διαβητικό πόδι και οι λοιμώξεις, κυρίως λόγω της ύπαρξης περιφερειακής μικροαγγειοπάθειας και διαβητικής νευροπάθειας από τις οποίες πάσχουν συχνά οι διαβητικοί ασθενείς.
Είναι γνωστό πως το σάκχαρο δημιουργεί με την πάροδο των ετών βλάβη στα τριχοειδή αγγεία όλου του σώματος όπως τα άκρα, την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους νεφρούς, τα περιφερικά νεύρα. Με τη διαδικασία αυτή στα νεύρα των άκρων, ειδικά των κάτω, αναπτύσσονται με τα χρόνια μόνιμες βλάβες, που έχουν σαν συνέπεια τη μόνιμη απώλεια της αισθητικότητας των άκρων και ειδικά του πέλματος και των δακτύλων.
Αυτό σημαίνει πως επώδυνα ερεθίσματα στις περιοχές αυτές, όπως μικροτραυματισμοί, δεν γίνονται αντιληπτά από το άτομο που πάσχει, με αποτέλεσμα να ανοίγουν στο δέρμα πύλες εισόδου μικροβίων. Σε συνδυασμό με την ελλιπή αιμάτωση των περιοχών αυτών λόγω μικροαγγειοπάθειας, και σε έδαφος υψηλού σακχάρου στο αίμα, τα μικρόβια πολλαπλασιάζονται και μπορεί να δημιουργήσουν μέχρι και διαβητική γάγγραινα στην περιοχή που έχει προσβληθεί. Αν υπάρχει στο άκρο που έχει προσβληθεί στένωση ή απόφραξη μιας αρτηρίας σε κεντρικότερο σημείο, τότε η αιμάτωση είναι ακόμα μικρότερη και η κλινική εικόνα πολύ χειρότερη.
Τα στάδια του διαβητικού ποδιού είναι 5 και είναι τα εξής:
Τα συμπτώματα του διαβητικού ποδιού εξαρτώνται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η πάθηση και είναι πολύ σημαντικό για έναν ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη να γνωρίζει ποια είναι αυτά. Ο λόγος είναι πως, σε πολλές περιπτώσεις, δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στα πρώτα συμπτώματα που συνδέονται με τα διαβητικά πόδια με αποτέλεσμα η κατάσταση να επιδεινώνεται. Προκειμένου να μην συμβεί κάτι τέτοιο, συστήνεται στους ασθενείς με διαβήτη να μην παραλείπουν τους απαραίτητους τακτικούς ελέγχους του σακχάρου τους και να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον γιατρό τους.
Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του διαβητικού ποδιού είναι τα παρακάτω:
Για τη διάγνωση του διαβητικού ποδιού συνήθως δεν απαιτούνται εξειδικευμένες εξετάσεις, καθώς μπορεί να διαπιστωθεί εύκολα μέσω της κλινικής εξέτασης και της μέτρησης του σακχάρου. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί να γίνει και περαιτέρω έλεγχος ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει και αγγειοπάθεια ή νευροπάθεια.
Η θεραπεία της συγκεκριμένης πάθησης διαμορφώνεται σε μεγάλο ποσοστό από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση, η οποία είναι κατά βάση συντηρητική, θα πρέπει να είναι άμεση, προκειμένου να περιοριστεί η ένταση των συμπτωμάτων και να αποφευχθούν τα πολύ σοβαρά προβλήματα τα οποία συνδέονται με το διαβητικό πόδι.
Στα συντηρητικά μέσα για την αντιμετώπιση της συμπτωματολογίας και ταυτόχρονα της πρόληψης πιο σοβαρών προβλημάτων εντάσσεται:
Όταν ο ασθενής παρουσιάζει ήδη λοίμωξη χρειάζονται άμεσα αντιβιοτικά, αντιαιμοπεταλιακά, ρύθμιση του σακχάρου και πλήρης έλεγχος του αγγειακού δικτύου των κάτω άκρων (αορτή, λαγόνιες αρτηρίες, αρτηρίες των κάτω άκρων), που συνήθως βρίσκονται να πάσχουν.
Μια ακόμα επιλογή στα πλαίσια της θεραπείας του διαβητικού ποδιού είναι η χρήση αυτόλογων αυξητικών παραγόντων, τους οποίους λαμβάνουμε κατευθείαν από το αίμα του ασθενή. Αφού ληφθούν, τους τοποθετούμε στα έλκη ώστε να επουλωθούν πιο γρήγορα.
Ανάλογα με το στάδιο της πάθησης, τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής και την ακριβή κατάσταση της υγείας του, ο γιατρός θα προτείνει και τις κατάλληλες ενέργειες για την αντιμετώπισή της.
Το διαβητικό πόδι το οποίο αφήνεται χωρίς την κατάλληλη θεραπεία συνδέεται με διάφορες επιπλοκές, οι οποίες είναι οι εξής:
Σε κάποιες περιπτώσεις, όταν οι επιπλοκές του διαβητικού ποδιού είναι πολύ σοβαρές και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλους τρόπους, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί ακρωτηριασμός του κάτω άκρου.
Ο αγγειολόγος-αγγειοχειρουργός Γεώργιος Ι. Ρόκας βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσει πλήρως αναφορικά με το τι είναι διαβητικό πόδι και να λύσει όποια απορία έχετε για την πάθηση. Επικοινωνήστε μαζί του τηλεφωνικά και κλείστε το ραντεβού σας σε Αθήνα, Ρόδο, Λαμία ή Λάρισα, για την απαραίτητη διάγνωση και τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου πλάνου αντιμετώπισης. Ο ιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στη Λαμία και στη Λάρισα χειρουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στο νησί της Ρόδου στο EUROMEDICA Ρόδου.
Γεώργιος Ι. Ρόκας Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός Αγγειακή & Ενδαγγειακή Χειρουργική