Συμπτώματα – Θεραπεία

Στο ανθρώπινο σώμα εκτός από τις αρτηρίες και τις φλέβες, υπάρχει και ένα τρίτο αγγειακό δίκτυο το λεμφικό σύστημα. Εκτείνεται σε όλο το σώμα και βοηθάει στη μεταφορά της λέμφου από τους ιστούς προς τους λεμφαδένες και στη συνέχεια στη φλεβική κυκλοφορία. Η λέμφος είναι ένα διαυγές ορώδες υγρό στο οποίο περιέχονται προϊόντα του μεταβολισμού των ιστών, αλλά κυρίως κατεστραμμένοι επιβλαβείς παράγοντες, όπως μικρόβια. Συγκεντρώνεται στους λεμφαδένες και αφού ολοκληρωθεί εκεί η διαδικασία αποδόμησης των παραγόντων αυτών διοχετεύεται στη συνέχεια στη φλεβική κυκλοφορία.

Σε νοσήματα του λεμφικού συστήματος (λεμφαγγεία και λεμφαδένες), η λέμφος δε διοχετεύεται προς τη φλεβική κυκλοφορία, παρουσιάζει τη λεγόμενη στάση της λέμφου ή λεμφοίδημα.

466436432

6770807

Πρόκειται για διόγκωση της περιοχής που πάσχει, συνεχώς επιδεινούμενη, η οποία ειδικά στα κάτω άκρα και λόγω της βαρύτητας παρουσιάζεται σαν οίδημα, που με τον καιρό διογκώνεται όλο και περισσότερο, δημιουργώντας μέχρι και δυσκολία στη βάδιση του ατόμου που παρουσιάζει λεμφοίδημα.

Μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικούς λόγους, τραυματισμούς, συχνές λοιμώξεις ή συνυπάρχουσα φλεβική ανεπάρκεια.

Η θεραπεία του λεμφοιδήματος είναι συντηρητική, με φάρμακα που βελτιώνουν τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, ειδικές κάλτσες ή καλσόν εξωτερικής συμπίεσης και, τα τελευταία χρόνια, ειδικές μπότες εξωτερικής συμπίεσης.