We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.
Το λεμφοίδημα αποτελεί ένα πρόβλημα στα πόδια ή στα χέρια που, πέρα από το χαρακτηριστικό πρήξιμο, μπορεί να εκφράζεται με μια σειρά από συμπτώματα για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια. Πρώτα, όμως, θα μάθουμε τι είναι ακριβώς το λεμφοίδημα, ποιοι οι τύποι του και πώς προκαλείται. Ακόμα, θα μιλήσουμε σχετικά με τη διάγνωσή του και τις πιθανές επιπλοκές και, τέλος, θα εξετάσουμε τους τρόπους για τη θεραπεία του, καθώς και το πώς μπορεί να προληφθεί το λεμφοίδημα.
Ως λεμφοίδημα ή στάση της λέμφου στο πόδι ή στο χέρι ορίζεται η διόγκωση της περιοχής που πάσχει λόγω κάποιου νοσήματος του λεμφικού συστήματος (λεμφαγγεία και λεμφαδένες). Η διόγκωση αυτή επιδεινώνεται συνεχώς εξαιτίας του ότι η λέμφος δεν διοχετεύεται προς τη φλεβική κυκλοφορία. Εμφανίζεται λιγότερο στα άνω άκρα και περισσότερο στα κάτω άκρα, σαν οίδημα λόγω της βαρύτητας. Το οίδημα αυτό με τον καιρό διογκώνεται όλο και περισσότερο, δημιουργώντας μέχρι και δυσκολία στη βάδιση.
Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα το λεμφοίδημα άνω και κάτω άκρου, είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα πράγματα αναφορικά με το λεμφικό σύστημα και τη λέμφο. Στο ανθρώπινο σώμα, εκτός από τις αρτηρίες και τις φλέβες, υπάρχει και ένα τρίτο αγγειακό δίκτυο το λεμφικό σύστημα. Εκτείνεται σε όλο το σώμα και βοηθάει στη μεταφορά της λέμφου από τους ιστούς προς τους λεμφαδένες και, στη συνέχεια, στη φλεβική κυκλοφορία. Η λέμφος είναι ένα διαυγές ορώδες υγρό στο οποίο περιέχονται προϊόντα του μεταβολισμού των ιστών, αλλά κυρίως κατεστραμμένοι επιβλαβείς παράγοντες, όπως μικρόβια. Συγκεντρώνεται στους λεμφαδένες και, αφού ολοκληρωθεί εκεί η διαδικασία αποδόμησης των παραγόντων αυτών, διοχετεύεται στη φλεβική κυκλοφορία.
Τα αίτια τα οποία προκαλούν το λεμφοίδημα ποδιού ή χεριού έχουν άμεση σχέση με την κατηγοριοποίησή του. Οι τύποι στους οποίους διακρίνεται το λεμφοίδημα στο πόδι και το χέρι είναι δύο και είναι οι εξής:
Το λεμφοίδημα μπορεί πρακτικά να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος το οποίο αποτελείται από λεμφαγγεία. Ωστόσο, πιο συχνό είναι το λεμφοίδημα στα κάτω άκρα, λιγότερο συχνά στα άνω άκρα και, σε αρκετές περιπτώσεις, στα γεννητικά όργανα και στον κορμό. Όσον αφορά στα πόδια και τα χέρια, μπορεί να έχουμε ταυτόχρονα λεμφοίδημα και στα δύο πόδια ή χέρια ή μόνο στο ένα.
Το πρήξιμο είναι το πλέον ορατό αποτέλεσμα των βλαβών που περιγράψαμε προηγουμένως, το οποίο μπορεί να είναι ήπιο μετεγχειρητικό που υποχωρεί αργά ή μόνιμο όπως στις κληρονομικές μορφές λεμφοιδήματος. Το οίδημα μπορεί να εκτείνεται από τα δάχτυλα των ποδιών ή των χεριών σε ολόκληρο το άκρο, αλλά συχνά υποχωρεί στον ύπνο και επιστρέφει στη μέση της ημέρας. Πέρα από το πρήξιμο, υπάρχουν και ορισμένα άλλα συμπτώματα της πάθησης, τα οποία είναι τα ακόλουθα:
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διάγνωση για το λεμφοίδημα, πολλές φορές αρκεί απλώς το ιατρικό ιστορικό του ασθενή και η διενέργεια κλινικής εξέτασης. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει και κάποιες επιπλέον εξετάσεις αφενός για να έχει ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα του λεμφικού συστήματος του ασθενή και αφετέρου για να μπορέσει να αποκλείσει με βεβαιότητα άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτωματολογία. Οι εξετάσεις οι οποίες βοηθούν σε αυτές τις περιπτώσεις είναι:
Το λεμφοίδημα συνδέεται με μερικές σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες μπορούν να αποφευχθούν εφόσον η διάγνωση και ο σχεδιασμός του κατάλληλου πλάνου για την αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος στο πόδι ή το χέρι γίνουν άμεσα. Οι επιπλοκές αυτές είναι:
Οι ακριβείς ενέργειες για τη θεραπεία του λεμφοιδήματος εξαρτώνται από μια σειρά παραγόντων, τους οποίους θα εξετάσουμε στη συνέχεια. Η αντιμετώπιση είναι κυρίως συντηρητική, ενώ μπορεί να χρειαστεί επιπλέον θεραπεία με λέιζερ ή χειρουργική σε ορισμένες περιπτώσεις για τις οποίες θα μιλήσουμε παρακάτω.
Η θεραπεία του λεμφοιδήματος είναι κατά βάση συντηρητική, όπως είπαμε, και επιτυγχάνεται με φάρμακα που βελτιώνουν τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, με ειδικές κάλτσες ή καλσόν εξωτερικής συμπίεσης και, τα τελευταία χρόνια, με ειδικές μπότες εξωτερικής συμπίεσης. Η διατροφή, καθώς και οι διάφορες ασκήσεις που συστήνει ο φυσιοθεραπευτής, είναι σημαντικοί παράγοντες για την καλύτερη αντιμετώπιση της πάθησης.
Συγκεκριμένα, αν πρόκειται για κληρονομικό λεμφοίδημα, η θεραπεία είναι χρόνια. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σημαντικό να:
Αν πρόκειται για μετεγχειρητικό ή μετατραυματικό λεμφοίδημα, ο γιατρός θα συστήσει:
Στην περίπτωση που υπάρχει, επίσης, και φλεβική ανεπάρκεια, την οποία μόνο ένας αγγειοχειρουργός μπορεί να αξιολογήσει, τότε επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια είτε χειρουργικά είτε με λέιζερ για να βελτιωθεί το οίδημα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης.
Ο ρόλος της πρόληψης είναι πάντα εξαιρετικά σημαντικός. Στην περίπτωση του λεμφοιδήματος συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένα μέτρα πρόληψης τα οποία δεν προλαμβάνουν μόνο το πρήξιμο σε ασθενείς που έχουν αυξημένες πιθανότητες να το εμφανίσουν αλλά μπορούν να μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων ή να αποτρέψουν την εξέλιξη της πάθησης. Στα προληπτικά αυτά μέτρα, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται:
Ο αγγειολόγος-αγγειοχειρουργός Γεώργιος Ι. Ρόκας βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το λεμφοίδημα άνω και κάτω άκρων και να λύσει οποιαδήποτε απορία σας. Επικοινωνήστε μαζί του μέσω τηλεφώνου και κλείστε το ραντεβού σας σε Αθήνα, Ρόδο, Λαμία ή Λάρισα, για την απαραίτητη διάγνωση και τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου πλάνου αντιμετώπισης. Ο γιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στη Λαμία και στη Λάρισα χειρουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στο νησί της Ρόδου στο EUROMEDICA Ρόδου.
Γεώργιος Ι. Ρόκας Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός Αγγειακή & Ενδαγγειακή Χειρουργική