Λεμφοίδημα

Συμπτώματα – Θεραπεία

Στο ανθρώπινο σώμα εκτός από τις αρτηρίες και τις φλέβες, υπάρχει και ένα τρίτο αγγειακό δίκτυο το λεμφικό σύστημα. Εκτείνεται σε όλο το σώμα και βοηθάει στη μεταφορά της λέμφου από τους ιστούς προς τους λεμφαδένες και στη συνέχεια στη φλεβική κυκλοφορία. Η λέμφος είναι ένα διαυγές ορώδες υγρό στο οποίο περιέχονται προϊόντα του μεταβολισμού των ιστών, αλλά κυρίως κατεστραμμένοι επιβλαβείς παράγοντες, όπως μικρόβια. Συγκεντρώνεται στους λεμφαδένες και αφού ολοκληρωθεί εκεί η διαδικασία αποδόμησης των παραγόντων αυτών διοχετεύεται στη συνέχεια στη φλεβική κυκλοφορία.

Σε νοσήματα του λεμφικού συστήματος (λεμφαγγεία και λεμφαδένες), η λέμφος δε διοχετεύεται προς τη φλεβική κυκλοφορία, παρουσιάζει τη λεγόμενη στάση της λέμφου ή λεμφοίδημα.

Πρόκειται για διόγκωση της περιοχής που πάσχει, συνεχώς επιδεινούμενη, η οποία ειδικά στα κάτω άκρα και λόγω της βαρύτητας παρουσιάζεται σαν οίδημα, που με τον καιρό διογκώνεται όλο και περισσότερο, δημιουργώντας μέχρι και δυσκολία στη βάδιση του ατόμου που παρουσιάζει λεμφοίδημα.

466436432

Τραυματική ή κληρονομική βλάβη;

Η βλάβη αυτή μπορεί να είναι τραυματική ύστερα από τραυματισμούς του λεμφικού συστήματος που μπορεί να προκληθούν (μετά από χειρουργεία) ή κληρονομική (εκ γενετής) και από συχνές λοιμώξεις ή συνυπάρχουσα φλεβική ανεπάρκεια.

Το ορατό αποτέλεσμα αυτής της βλάβης είναι το πρήξιμο, το οποίο μπορεί να είναι ήπιο μετεγχειρητικό οίδημα που υποχωρεί αργά ή μόνιμο όπως στις κληρονομικές μορφές λεμφοιδήματος.

Η θεραπεία του λεμφοιδήματος είναι συντηρητική, με φάρμακα που βελτιώνουν τη λειτουργία του λεμφικού συστήματος, ειδικές κάλτσες ή καλσόν εξωτερικής συμπίεσης και, τα τελευταία χρόνια, ειδικές μπότες εξωτερικής συμπίεσης.

Λεμφοίδημα κάτω άκρων: Βασικά συμπτώματα

Το λεμφοίδημα των κάτω άκρων χαρακτηρίζεται από πρήξιμο στο πόδι που μπορεί να εκτείνεται από τα δάχτυλα των ποδιών σε ολόκληρο το άκρο. Το πρήξιμο συχνά υποχωρεί στον ύπνο και επιστρέφει στη μέση της ημέρας. Σε αυτή τη συμπτωματολογία προστίθεται η ξηροδερμία η οποία με την πάροδο του χρόνου μπορεί να σκληρύνει, αναπτύσσοντας υπερκεράτωση. Τέλος, τα συμπτώματα αυτά μπορεί να συνοδεύονται από αίσθημα βάρους στα κάτω άκρα τις ζεστές ημέρες.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση

Η θεραπεία του λεμφοιδήματος αν είναι μετατραυματικό ή μετεγχειρητικό γίνεται με ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης ή γάντι αν είναι στο χέρι, φάρμακα που δρουν στο τοίχωμα των λεμφαγγείων και βελτιώνουν τη λειτουργία τους και θεραπεία του αποιδήματος. 

Η θεραπεία των κληρονομικών μορφών γίνεται επίσης με ειδικές κάλτσες και μπότες λεμφοιδήματος, λεμφικό μασάζ από εξειδικευμένους φυσιοθεραπευτές και φάρμακα που βελτιώνουν τη διαπερατότητα των λεμφαγγείων και είναι χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό για έναν πάσχοντα να γνωρίζει ότι όσο νωρίτερα αρχίζει τη θεραπεία και με μεγαλύτερη συνέπεια σε αυτή, τόσο καλύτερη θα είναι η εξέλιξη, η πρόγνωση και η ποιότητα ζωής, καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που επιδεινώνεται συνεχώς και προκαλεί μεγάλο πόνο στον ασθενή που πάσχει από αυτό.

Η διατροφή, καθώς και οι διάφορες ασκήσεις που θα σας συστήσει ο φυσιοθεραπευτής σας, είναι σημαντικοί παράγοντες. Εάν υπάρχει επίσης και φλεβική ανεπάρκεια, την οποία μόνο ένας αγγειοχειρουργός μπορεί να αξιολογήσει, τότε επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια είτε χειρουργικά είτε με λέιζερ για να βελτιωθεί το οίδημα και να αποφευχθεί ο κίνδυνος θρόμβωσης.

Ο ιατρός κατόπιν ραντεβού βρίσκεται στα ιατρεία του: Ιατρείο ΑθήναςΙατρείο ΡόδοςΙατρείο ΛαμίαςΙατρείο Λάρισας 

Ο ιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στην Λαμία και στην Λάρισα χειρουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στο νησί της Ρόδου στο EUROMEDICA Ρόδου.

Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Αθήνα – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Ρόδο – Αγγειολόγος Αγγειοχειρουργός Λαμία – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Λάρισα

Υπηρεσίες