We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.
Η δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό της καρωτίδας αρτηρίας μπορεί να προκαλέσει στένωση του αυλού της και περιορισμό στη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Καθώς οι καρωτίδες είναι τα κύρια αγγεία που αιματώνουν τον εγκέφαλο, σε μεγάλες στενώσεις (συνήθως πάνω από 70%) μπορεί να έχουμε διαταραχή στην αιμάτωση του εγκεφάλου, που λέγεται ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο παροδικό ή μόνιμο, ανάλογα με τη φύση της διαταραχής αυτής.
Αυτός είναι ο λόγος που σε μεγάλες στενώσεις >70% καταφεύγουμε σε χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος, προκειμένου να προληφθούν μόνιμες και μη αναστρέψιμες βλάβες του εγκεφάλου από μειωμένη αιμάτωση.
Αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent
Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια διαταραχή της αιμάτωσης του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να είναι παροδική ή μόνιμη. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να συμβεί όταν υλικό από μια αθηρωματική πλάκα αποκολλάται και αποφράζει (μπλοκάρει) ένα αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί μέρος του εγκεφάλου ή όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται σε άλλο σημείο του σώματος και ταξιδεύει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος έως ότου καταφύγει σε μια αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλο. Εάν πρόκειται για μια μικρή αρτηρία που αποφράσσεται, το επεισόδιο είναι παροδικό- εάν πρόκειται για μια μεγαλύτερη, μπορεί να είναι μόνιμο ή θανατηφόρο. Εάν επηρεαστούν και άλλες αρτηρίες, μπορεί να έχουμε διαταραχές της όρασης, της ακοής ή της ισορροπίας του σώματος.
Όταν η στένωση της καρωτίδας είναι μικρή, αντιμετωπίζεται συντηρητικά με αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα και παράγοντες που καθυστερούν τη συσσώρευση λιπιδίων και τη μεγέθυνση της αθηρωματικής πλάκας, ούτως ώστε να αποφύγουμε τις δυσάρεστες επιπλοκές από τον εγκέφαλο και τη χειρουργική επέμβαση.
Σε μικρές καρωτιδικές στενώσεις έως 50-70%, συνιστάται συνήθως αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία και φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.
Σε ασθενείς άνω των 81 ετών ή με πλήρως αποφραγμένη εσωτερική καρωτίδα, ενδείκνυται επίσης συντηρητική θεραπεία.
Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς με καρωτιδική στένωση άνω του 75-80% και/ή συμπτωματικούς ασθενείς που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και με ποσοστό στένωσης κάτω του 70%.
Η διάγνωση τίθεται συνήθως με την εξέταση triplex καρωτίδων που παραγγέλλεται από αγγειοχειρουργό μετά από εξέταση του ασθενούς ή κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων ελέγχων. Εάν η στένωση είναι μεγαλύτερη από 70%, πρέπει να πραγματοποιηθεί ψηφιακή αγγειογραφία για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση και να καθοριστεί εάν είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.
Όσον αφορά στη χειρουργική επέμβαση, αυτή μπορεί να γίνει με την κλασική ενδαρτηρεκτομή της καρωτίδας ή με την τοποθέτηση stent στο εσωτερικό της. Η ενδαρτηρεκτομή εξακολουθεί να παραμένει η μέθοδος εκλογής για τη θεραπεία της καρωτιδικής νόσου. Η τοποθέτηση stent γίνεται στις περιπτώσεις εκείνες που δε μπορεί να γίνει ενδαρτηρεκτομή, λόγω του αυξημένου κινδύνου να προκληθεί εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την τοποθέτηση του stent. Κατά την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση -ενδαρτηρεκτομή, το αγγείο ανοίγεται, αφαιρείται η αθηρωματική πλάκα και συρράβεται συνήθως με τοποθέτηση συνθετικού εμβαλώματος, προκειμένου να διευρυνθεί ο αυλός του.
Όταν ο ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο, πραγματοποιείται προεγχειρητικός έλεγχος για να διασφαλιστεί ότι θα υποβληθεί σε ασφαλή και επιτυχή χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση αυτή συνήθως απαιτεί 3 ημέρες παραμονή στην κλινική.
Μετά από μια αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent, ο ασθενής μπορεί να παραμείνει στη μονάδα εντατικής θεραπείας για λίγες ώρες, αν χρειαστεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, θα επιστρέψει στον θάλαμο και θα είναι σε θέση να κινείται σύντομα μετά την επέμβαση.
Η αγγειοπλαστική με τοποθέτηση στεντ είναι ένας άλλος τρόπος επίλυσης του προβλήματος που πραγματοποιείται σε επιλεγμένες περιπτώσεις μετά από αξιολόγηση από αγγειοχειρουργό. Αν και έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην τεχνολογία των stent και των καθετήρων, η αγγειοπλαστική παραμένει η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης της απόφραξης της καρωτίδας.
Ο ιατρός κατόπιν ραντεβού βρίσκεται στα ιατρεία του: Ιατρείο Αθήνας – Ιατρείο Ρόδος – Ιατρείο Λαμίας – Ιατρείο Λάρισας
Ο ιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στην Λαμία και στην Λάρισα χειρουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στο νησί της Ρόδου στο EUROMEDICA Ρόδου.
Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Αθήνα – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Ρόδο – Αγγειολόγος Αγγειοχειρουργός Λαμία – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Λάρισα
Γεώργιος Ι. Ρόκας Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός Αγγειακή & Ενδαγγειακή Χειρουργική