We must explain to you how all seds this mistakens idea off denouncing pleasures and praising pain was born and I will give you a completed accounts off the system and expound.
Κατά τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό μιας περιφερικής αρτηρίας των κάτω άκρων, δημιουργείται μια προοδευτικά αυξανόμενη στένωση του αυλού της που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απόφραξη-κλείσιμο της αρτηρίας αυτής. Όταν συμβεί αυτό, η περιοχή που αιματώνεται από αυτή την αρτηρία ισχαιμεί και έχουμε τότε την εμφάνιση ανάλογων συμπτωμάτων, όπως πόνο κατά τη βάδιση που λέγεται διαλείπουσα χωλότητα και σε παραμελημένες καταστάσεις γάγγραινα του άκρου που πάσχει.
Όταν κατά τη βάδιση σε μια ορισμένη απόσταση -η οποία όσο προχωράει η στένωση μειώνεται- εμφανίζεται άλγος συνήθως στην γάμπα, τότε επιβάλλεται εκτίμηση του προβλήματος από αγγειοχειρουργό, γιατί αυτό μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της νόσου.
Στάδιο 1ο: Χωρίς παρουσία συμπτωμάτων, παρά μόνο μετά από έντονη κόπωση
Στάδιο 2ο: Διαλείπουσα χωλότητα στη βάδιση, ακόμα και στα λίγα μέτρα
Στάδιο 3ο: Πόνος ηρεμίας ή άλγος αναπαύσεως που στην κατάκλιση επιδεινώνεται
Στάδιο 4ο: Παθαίνει γάγγραινα το πάσχοντα σκέλος
Επιβαρυντικοί παράγοντες: υπερλιπιδαιμία, καθιστική ζωή, κάπνισμα, stress, σακχαρώδης διαβήτης.
Όταν εμφανίζεται άλγος σε λιγότερο από 100 μέτρα ή κατά τη νυχτερινή κατάκλιση ή ακόμα χειρότερα όταν εμφανιστεί γάγγραινα στα κάτω άκρα, τότε καταφεύγουμε σε χειρουργική επέμβαση.
Πρέπει να προηγηθεί αγγειογραφικός έλεγχος με ψηφιακή αγγειογραφία των αρτηριών των κάτω άκρων, όπου αναδεικνύεται το πρόβλημα και βλέπει και ο αγγειοχειρουργός πώς μπορεί να το διορθώσει.
Συνήθως χρειάζεται τοποθέτηση μοσχεύματος φλεβικού ή συνθετικού σε πλήρη απόφραξη μιας αρτηρίας των κάτω άκρων. Αν η απόφραξη δεν είναι πλήρης, μπορεί να γίνει και αγγειοπλαστική με μπαλόνι ή τοποθέτηση stent. Ο αγγειοχειρουργός είναι αυτός που, αφού εξετάσει επιμελώς το πρόβλημα, θα αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για το συγκεκριμένο ασθενή.
Γενικά, όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, τόσο πιο καλή θα είναι και η έκβαση του προβλήματος του ασθενή.
Ο σφυροβραχιόνιος δείκτης μετριέται από τον αγγειοχειρουργό και υποδεικνύει το βάρος της ισχαιμίας του σκέλους. Ουσιαστικά συγκρίνεται η συστηματική αρτηριακή πίεση με την πίεση του πάσχοντος σκέλους.
Εάν μια αρτηριακή εμβολή παραμεληθεί και δεν αντιμετωπιστεί αμέσως, μπορεί να οδηγήσει σε ακρωτηριασμό του άκρου ή ακόμη και σε θάνατο.
Γενικά, όσο περισσότερο καιρό ένα άκρο έχει παραμεληθεί από ένα άτομο που πάσχει από ισχαιμική πάθηση, τόσο πιο εύκολο είναι για το άτομο αυτό να χάσει το άκρο αυτό. Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία είναι ευεργετική για το μέλλον ενός άκρου που παρουσιάζει συμπτώματα.
Ο ιατρός κατόπιν ραντεβού βρίσκεται στα ιατρεία του: Ιατρείο Αθήνας – Ιατρείο Ρόδος – Ιατρείο Λαμίας – Ιατρείο Λάρισας
Ο ιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στην Λαμία και στην Λάρισα χειρουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στο νησί της Ρόδου στο EUROMEDICA Ρόδου.
Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Αθήνα – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Ρόδο – Αγγειολόγος Αγγειοχειρουργός Λαμία – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Λάρισα
Γεώργιος Ι. Ρόκας Αγγειολόγος – Αγγειοχειρουργός Αγγειακή & Ενδαγγειακή Χειρουργική