Απόφραξη Περιφερικής Αρτηρίας των κάτω άκρων

Κατά τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό μιας περιφερικής αρτηρίας των κάτω άκρων, δημιουργείται μια προοδευτικά αυξανόμενη στένωση του αυλού της που μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απόφραξη-κλείσιμο της αρτηρίας αυτής. Όταν συμβεί αυτό, η περιοχή που αιματώνεται από αυτή την αρτηρία ισχαιμεί και έχουμε τότε την εμφάνιση ανάλογων συμπτωμάτων, όπως πόνο κατά τη βάδιση που λέγεται διαλείπουσα χωλότητα και σε παραμελημένες καταστάσεις γάγγραινα του άκρου που πάσχει.

Όταν κατά τη βάδιση σε μια ορισμένη απόσταση -η οποία όσο προχωράει η στένωση μειώνεται- εμφανίζεται άλγος συνήθως στην γάμπα, τότε επιβάλλεται εκτίμηση του προβλήματος από αγγειοχειρουργό, γιατί αυτό μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση της νόσου.

Επιβαρυντικοί παράγοντες: υπερλιπιδαιμία, καθιστική ζωή, κάπνισμα, stress, σακχαρώδης διαβήτης.

Όταν εμφανίζεται άλγος σε λιγότερο από 100 μέτρα ή κατά τη νυχτερινή κατάκλιση ή ακόμα χειρότερα όταν εμφανιστεί γάγγραινα στα κάτω άκρα, τότε καταφεύγουμε σε χειρουργική επέμβαση.

Πρέπει να προηγηθεί αγγειογραφικός έλεγχος με ψηφιακή αγγειογραφία των αρτηριών των κάτω άκρων, όπου αναδεικνύεται το πρόβλημα και βλέπει και ο αγγειοχειρουργός πώς μπορεί να το διορθώσει.

Συνήθως χρειάζεται τοποθέτηση μοσχεύματος φλεβικού ή συνθετικού σε πλήρη απόφραξη μιας αρτηρίας των κάτω άκρων. Αν η απόφραξη δεν είναι πλήρης, μπορεί να γίνει και αγγειοπλαστική με μπαλόνι ή τοποθέτηση stent. Ο αγγειοχειρουργός είναι αυτός που, αφού εξετάσει επιμελώς το πρόβλημα, θα αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για το συγκεκριμένο ασθενή.

Γενικά, όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, τόσο πιο καλή θα είναι και η έκβαση του προβλήματος του ασθενή.

ισχαιμία ποδιου

ΙΣΧΑΙΜΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ (ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ)-ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ (STENT)

ΙΣΧΑΙΜΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΙ (ΚΑΤΩ ΑΚΡΟΥ)-ΑΝΟΙΧΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ