Ανευρύσματα

Θεραπεία & Σύγχρονη Ενδαγγειακή Τεχνική

Ανεύρυσμα θεωρείται η διάταση μιας αρτηρίας περισσότερο από το 50% της διαμέτρου της. Η αορτή δηλαδή που η διάμετρός της είναι 2 εκατοστά, για να λέμε πως είναι ανευρυσματική πρέπει να έχει διάμετρο περισσότερο από 3 εκατοστά. Ανεύρυσμα μπορεί να εμφανίσει οποιαδήποτε αρτηρία του σώματός μας, όπως η αορτή, οι αρτηρίες των ποδιών, του εγκεφάλου και των σπλάχνων.

Επιβαρυντικοί παράγοντες: κάπνισμα, παχυσαρκία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, υπερλιπιδαιμία, τραυματισμοί, λοιμώδεις παράγοντες.

Η θεραπεία του ανευρύσματος μπορεί να γίνει με την κλασική χειρουργική επέμβαση, την εκτομή δηλαδή του ανευρύσματος και την αντικατάστασή του με μόσχευμα ή τη σύγχρονη ενδαγγειακή τεχνική, με τοποθέτηση μοσχεύματος στο εσωτερικό του ανευρύσματος μέσα από τον αυλό των αρτηριών (βλ. video από YouTube)

ARTIRIAKA STENT2
ΑΝΕΥΡΙΣΜΑ-ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ-ΑΟΡΤΗΣ-300x240

Η νέα ενδαγγειακή θεραπεία των ανευρυσμάτων έχει καθιερωθεί, πλέον, ως η μέθοδος εκλογής για τη θεραπεία των ανευρυσμάτων εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που δε μπορούμε να την εφαρμόσουμε λόγω μορφολογίας του ανευρύσματος, οπότε καταφεύγουμε στην κλασική εκτομή του ανευρύσματος με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Δηλαδή, αν το ανεύρυσμα ξεκινάει πολύ κοντά στις νεφρικές αρτηρίες ή αν έχουμε μεγάλη ελίκωση των λαγονίων αρτηριών, από όπου διέρχεται το ενδοαυλικό μόσχευμα.

Πλεονεκτήματα της ενδαγγειακής τεχνικής:

 • Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, πολύ μικρές τομές ή καθόλου.
  Επιπολής αναισθησία.
  Πολύ μικρός χρόνος παραμονής στην κλινική, συνήθως 3 ημέρες.
 • Ελάχιστος κίνδυνος λοιμώξεων, αφού δεν έχει μεγάλες τομές και η παραμονή στην κλινική είναι μικρή.
 • Γρήγορη επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα.
 • Είναι η μέθοδος εκλογής για βαριά πάσχοντες από άλλα νοσήματα, όπως νοσήματα της καρδιάς και των πνευμόνων.
 • Μικρότερος κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών, αφού η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και με ελάχιστες ιστικές καταστροφές.

Ενδαγγειακή Θεραπεία Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Ανεύρυσμα - Εναγγειακή Τεχνική

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Η κοιλιακή αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία στο ανθρώπινο σώμα και μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Το τμήμα της που εκτείνεται από την καρδιά έως το διάφραγμα αποτελεί τη θωρακική αορτή με διάμετρο 2,8 cm, από το διάφραγμα έως τη διακλάδωση της ονομάζεται κοιλιακή αορτή με διάμετρο 2 cm και από το σημείο αυτό διαιρείται σε δύο λαγόνιες αρτηρίες.

Η έγκαιρη ανίχνευση τέτοιων ανευρυσμάτων από εξειδικευμένο Ιατρό είναι σημαντική για τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και την πρόληψη πιθανών επιπλοκών.

Η αύξηση του μεγέθους της αορτής κατά περισσότερο από 50% της φυσιολογικής διαμέτρου ονομάζεται ανεύρυσμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε θάνατο.

Συμπτώματα

Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι συχνά ασυμπτωματικό και ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων για άλλες αιτίες. Για παράδειγμα, υπερηχογράφημα κοιλίας.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να παρουσιάσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • πόνος στο επιγάστριο με αντανάκλαση στην αριστερή πλάγια κοιλία
 • αίσθημα παλμών στην κοιλιά όταν είναι μεγάλο σε μέγεθος
 • γάγγραινα των δακτύλων των κάτω άκρων όταν υλικό από το εσωτερικό του αποκολλάται και εμβολίζει μια αρτηρία της περιφέρειας
 • έντονος πόνος στην οσφυϊκή περιοχή με αντανάκλαση στην κοιλιά σε περιπτώσεις όπου το ανεύρυσμα είναι διατεταμένο. Εάν συμβεί αυτό, η ρήξη καθίσταται επικείμενη και απαιτείται άμεση αντιμετώπιση.

Επιπλοκές και παράγοντες κινδύνου

Γενικά, η αιτιολογία του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής παραμένει άγνωστη, αλλά έχουν ενοχοποιηθεί οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου:

 • Κάπνισμα
 • Παχυσαρκία
 • Υπερλιπιδαιμία
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Ειδικότερα, το ποσοστό των ασθενών που επιβιώνουν όταν το ανεύρυσμα κοιλίας υποστεί ρήξη κυμαίνεται από 10% έως 50% το πολύ και συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές.

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ-ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ-ΑΟΡΤΗΣ

Ανεύρυσμα Θωρακικής Αορτής

Το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής είναι μια κατάσταση κατά την οποία η θωρακική αορτή διαστέλλεται κατά περισσότερο από το 50% της φυσιολογικής διαμέτρου της. Η διάταση της αορτής που υπερβαίνει τα 5 εκατοστά χρειάζεται τακτικές εξαμηνιαίες εξετάσεις και όταν το ανεύρυσμα υπερβαίνει τα 5 εκατοστά, απαιτείται χειρουργική θεραπεία.

Το ανεύρυσμα της θωρακικής αορτής μπορεί να είναι διατατικό, σακκοειδές ή διαχωριστικό.

Ένα διατεταμένο ανεύρυσμα έχει σχήμα ατρακτοειδές και επηρεάζει ολόκληρο το τοίχωμα της αορτής.

Τα σακκοειδή ανευρύσματα περιλαμβάνουν προεξέχοντα ιστό από ένα τμήμα της αορτής που αναπτύσσεται ή εξασθενεί για να σχηματίσει ένα ανεύρυσμα.

Τα διαχωριστικά ανευρύσματα εμφανίζονται όταν η έσω χιτώνας διαρρηγνύεται και αποκολλάται από την έσω χιτώνα για να σχηματίσει ένα ανεύρυσμα ποικίλου σχήματος και μεγέθους.

thoracic-aneurysm

Η αιτιολογία

 • Κάπνισμα
 • Παχυσαρκία
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • Υπερλιπιδαιμία
 • Τραύματα στον θώρακα
 • Σύνδρομο Marfan

Τα συμπτώματα

 • Πόνος στην πλάτη
 • Oξύ διαξιφιστικό άλγος στο θώρακα (πόνος)
 • Βήχας με δυσκολία στην αναπνοή ή στην κατάποση 
anevrisma-thorakikis

Διάγνωση - Εξετάσεις

Τα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής ανακαλύπτονται συνήθως κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου καρδιολογικού ελέγχου ή για άλλη αιτία ή μπορεί να γίνουν αντιληπτά σε μια απλή ακτινογραφία θώρακα.

Η πιο αξιόπιστη διαγνωστική εξέταση είναι η αξονική τομογραφία (CT) ή η αξονική αγγειογραφία με ενδοφλέβια έγχυση σκιαγραφικού που θα βοηθήσει τον αγγειοχειρουργό να προσδιορίσει το ακριβές μέγεθος του ανευρύσματος και τον τρόπο αντιμετώπισής του.

Ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας

Το ανεύρυσμα της ιγνυακής αρτηρίας είναι μια διάταση της ιγνυακής αρτηρίας, περισσότερο από το 50% της φυσιολογικής διαμέτρου, η οποία βρίσκεται ακριβώς πίσω από το γόνατο
Το ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας εντοπίζεται συχνότερα στους άνδρες και περίπου οι μισές από όλες τις περιπτώσεις είναι αμφοτερόπλευρες.

Οι παράγοντες και τα αίτια εμφάνισης του συνδρόμου:

 • Ανδρικό φύλο
 • Μεγάλη ηλικία
 • Σύνδρομο παγίδευσης της ιγνυακής αρτηρίας
 • Γενικό ιστορικό ανευρυσμάτων
 • Λοιμώδη αίτια
 • Τραύματα στην περιοχή του γόνατος
ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ-ΙΓΝΥΑΚΗΣ-ΑΡΤΗΡΙΑΣ
aneyrysma-igniakis-artirias3

Συμπτώματα

Τα ανευρύσματα της ιγνυακής αορτής συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, σε περίπου 38% των ασθενών μπορεί να εμφανιστούν κάποιες επιπλοκές. Σε αυτές περιλαμβάνονται η θρόμβωση και κατά συνέπεια η ισχαιμία του κάτω άκρου. Η ισχαιμία μπορεί να εμφανιστεί είτε ως οξεία είτε ως χρόνια.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν την αποκόλληση θρόμβων από ένα ανεύρυσμα και περιφερική εμβολή. Η θρόμβωση του ανευρύσματος της ιγνυακής αρτηρίας είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που μπορεί να αποφέρει τέλος και τον ακρωτηριασμό του άκρου. Όταν γίνεται διάγνωση ανευρύσματος της ιγνυακής αρτηρίας, η θεραπεία πρέπει να είναι χειρουργική και να πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατό.

Διάγνωση – Εξετάσεις

Το ανεύρυσμα της ιγνυακής αρτηρίας μπορεί να διαγνωστεί με ένα triplex αρτηριών των κάτω άκρων.

Η μαγνητική τομογραφία ή η αξονική αγγειογραφία παρέχει πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος και την ανατομία του ανευρύσματος.

Η ψηφιακή αγγειογραφία είναι απαραίτητη πριν από τη χειρουργική αντιμετώπιση, προκειμένου να δώσει στον χειρουργό πληροφορίες χρήσιμες για την αντιμετώπιση του ανευρύσματος.

Ο ιατρός κατόπιν ραντεβού βρίσκεται στα ιατρεία του: Ιατρείο ΑθήναςΙατρείο ΡόδοςΙατρείο ΛαμίαςΙατρείο Λάρισας 

Ο ιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στην Λαμία και στην Λάρισα χειρουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στο νησί της Ρόδου στο EUROMEDICA Ρόδου.

Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Αθήνα – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Ρόδο – Αγγειολόγος Αγγειοχειρουργός Λαμία – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Λάρισα

Υπηρεσίες