Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής (ΑΚΑ) είναι η πάθηση που συνδέεται με τη διάταση της φυσιολογικής διαμέτρου της αορτής. Πρόκειται για μια ασυμπτωματική, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, πάθηση από την οποία κινδυνεύουν περισσότερο οι άνδρες, κυρίως μετά το 60ό έτος της ηλικίας τους. Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες για την πάθηση αυτή, όπως το τι ακριβώς είναι το ανεύρυσμα και η κοιλιακή αορτή, τα συμπτώματα που ενδέχεται να προκαλέσει και οι παράγοντες κινδύνου. Ακόμα, θα μάθουμε πώς γίνεται η διάγνωσή του, πότε χειρουργείται και αν υπάρχουν άλλες μέθοδοι για την αντιμετώπισή του.

Τι είναι το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής;

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής αποτελεί μια πάθηση, που αφορά την κοιλιακή αορτή, τη μεγαλύτερη αρτηρία στο ανθρώπινο σώμα, η οποία μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Το τμήμα της που εκτείνεται από την καρδιά έως το διάφραγμα αποτελεί τη θωρακική αορτή με διάμετρο 2,8 cm, από το διάφραγμα έως τη διακλάδωση της ονομάζεται κοιλιακή αορτή με διάμετρο 2 cm και από το σημείο αυτό διαιρείται σε δύο λαγόνιες αρτηρίες.

Ως ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής ορίζεται η αύξηση του μεγέθους της αορτής κατά περισσότερο από 50% της φυσιολογικής διαμέτρου της. Σε αρκετές περιπτώσεις, το ανεύρυσμα συνοδεύεται και από κάποια άλλη πάθηση όπως η στεφανιαία νόσος, η περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή κάποια άλλη αναπνευστική διαταραχή.

Είναι πολύ σημαντικό για τον ασθενή να γνωρίζει πως η έγκαιρη ανίχνευση τέτοιων ανευρυσμάτων από εξειδικευμένο ιατρό είναι σημαντική για τη μείωση και την πρόληψη πιθανών επιπλοκών. Αρκεί να έχουμε υπόψη πως το ποσοστό των ασθενών που επιβιώνουν, όταν το ανεύρυσμα κοιλίας υποστεί ρήξη, κυμαίνεται από 10% έως 50% το πολύ και συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές.

Για τον λόγο αυτό, είναι πολύ σημαντικό για τον ασθενή να γνωρίζει τι είναι το ανεύρυσμα και να είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα ενδεχόμενα συμπτώματα, για τα οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια. Έτσι, θα μπορέσει να απευθυνθεί άμεσα σε έναν αγγειολόγο αγγειοχειρουργό για την απαραίτητη διάγνωση και τον σχεδιασμό του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου για εκείνον.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής αποτελεί μια πάθηση η οποία δεν συνδέεται πάντα με συμπτώματα. Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι συχνά ασυμπτωματικό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων για άλλες αιτίες, μέσα από ένα υπερηχογράφημα κοιλίας για παράδειγμα.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής εκφράζεται με ορισμένα συμπτώματα, όπως είναι τα ακόλουθα:

  • πόνος στο επιγάστριο με αντανάκλαση στην αριστερή πλάγια κοιλία
  • αίσθημα παλμών στην κοιλιά
  • γάγγραινα των δακτύλων των κάτω άκρων όταν υλικό από το εσωτερικό του αποκολλάται και εμβολίζει μια αρτηρία της περιφέρειας
  • έντονος πόνος στην οσφυϊκή περιοχή με αντανάκλαση στην κοιλιά σε περιπτώσεις όπου το ανεύρυσμα είναι διατεταμένο. Εάν συμβεί αυτό, η ρήξη καθίσταται επικείμενη και απαιτείται άμεση αντιμετώπιση.

Ποιος έχει κίνδυνο να πάθει ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής;

Η αιτιολογία του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής παραμένει άγνωστη, οπότε περισσότερο μπορούμε να κάνουμε λόγο για παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι ενδέχεται να ενοχοποιούνται σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό ανά ασθενή για την πρόκληση ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής. Προτού δούμε τους συνήθεις παράγοντες κινδύνου που ενοχοποιούνται για το ανεύρυσμα κοιλίας, πρέπει να σημειώσουμε πως ο ανδρικός πληθυσμός είναι πιο πιθανό να διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη πάθηση, συγκριτικά με τον γυναικείο.

Αναφορικά με τους παράγοντες κινδύνου, αυτοί είναι οι ακόλουθοι:

  • το κάπνισμα
  • η παχυσαρκία
  • η υπερλιπιδαιμία
  • η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
  • η κληρονομικότητα, ειδικά όταν συγγενείς 1ου βαθμού έχουν διαγνωστεί από ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής
  • η ηλικία, συνήθως από τα 60 έτη και μετά, αλλά χωρίς να αποκλείεται η διάγνωση σε νεότερους ανθρώπους
  • η αθηροσκλήρωση
  • η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο να πάθει ρήξη της κοιλιακής αορτής;

Είδαμε προηγουμένως ποια χαρακτηριστικά είναι εκείνα τα οποία μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για την πρόκληση ενός ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής. Μεταξύ όσων αναφέρθηκαν, σημειώθηκε πως οι άνδρες είναι πιο πιθανό να πάθουν ανεύρυσμα κοιλίας. Ωστόσο, στην περίπτωση της ρήξης του, οι γυναίκες κινδυνεύουν πολύ περισσότερο.

Άλλοι παράγοντες οι οποίοι ενδεχομένως συμβάλλουν στη ρήξη ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι οι παρακάτω:

  • η υπάρξη οικογενειακού ιστορικού
  • η υπέρταση, η οποία ενοχοποιείται και για την εμφάνισή του, ειδικά σε συνδυασμό με την αύξησης της μέγιστης διαμέτρου του ανευρύσματος
  • η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια
  • η καρδιακή ανεπάρκεια
  • η στεφανιαία νόσος

Τρόποι Αντιμετώπισης - Πότε Χειρουργείται;

Η αντιμετώπιση ενός ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής μπορεί να είναι συντηρητική ή επεμβατική, με ανοιχτό χειρουργείο ή ενδαγγειακή αποκατάσταση, και εξαρτάται ανά περίπτωση ασθενή. Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα καθοριστεί το αν απαιτείται επέμβαση ή όχι είναι τα ακόλουθα:

  • το μέγεθος του ανευρύσματος
  • η ύπαρξη ή μη συμπτωματολογίας και η ένταση των συμπτωμάτων
  • το ποσοστο κινδύνου ρήξης του ανευρύσματος
  • η ηλικία και η κατάσταση της υγείας του ασθενή

 

Συγκεκριμένα, όταν το μέγεθος του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι πολύ μικρό, μεταξύ 30mm και 50mm, ο γιατρός κατά κανόνα συστήνει απλώς την τακτική του παρακολούθησή του, συνήθως 2 φορές τον χρόνο, με τη διενέργεια υπερηχογραφήματος. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις ασθενών με μικρού μεγέθους ανευρύσματα μεν, αλλά με αυξημένο κίνδυνο ρήξης βάσει της μορφολογίας τους δε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο αγγειοχειρουργός θα συστήσει την επέμβαση ως τη μοναδική θεραπευτική λύση.

Αντίθετα, όταν το ανεύρυσμα είναι μεγάλους μεγέθους, η σύσταση στην συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών είναι να πραγματοποιηθεί χειρουργική επέμβαση, καθώς ο κίνδυνος ρήξης είναι εξαιρετικά αυξημένος. Και εδώ, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Αυτές αφορούν ασθενείς οι οποίοι είναι αδύνατο να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, καθώς δεν είναι ασφαλές για εκείνους λόγω ηλικίας, υποκείμενων προβλημάτων ή συνδυασμού αυτών.

Σε περιπτώσεις όπου τα συμπτώματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως είναι πάρα πολύ έντονα και ιδιαιτέρως επώδυνα για τον ασθενή, το χειρουργείο είναι επιβεβλημένο, ακόμα και αν το ανεύρυσμα δεν είναι πολύ μεγάλου μεγέθους.

Αναφορικά με ένα ραγέν ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, είναι αυτονόητο πως πρόκειται για το πλέον επείγον περιστατικό, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μόνο μέσω χειρουργικής επέμβασης.

Συνοψίζοντας, ο βασικός λόγος για τον οποίο θα προταθεί στον ασθενή να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση είναι ο κίνδυνος ρήξης του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής και οι επιπλοκές που τη συνοδεύουν, οι οποίες είναι πολύ πιο σοβαρές σε σύγκριση με αυτές της εγχείρησης.

Χειρουργική αποκατάσταση - Επέμβαση

Η εγχείρηση είναι, όπως αναλύθηκε προηγουμένως, σε πολλές περιπτώσεις η μοναδική λύση για την επιτυχή αντιμετώπιση ενός ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής. Η μία από τις δύο χειρουργικές προσεγγίσεις είναι το ανοιχτό χειρουργείο και η άλλη είναι η ενδαγγειακή αποκατάσταση, για την οποία θα μιλήσουμε στη συνέχεια.

Το ανοιχτό χειρουργείο απαιτεί γενικά αναισθησία, έτσι ώστε να γίνει η απαραίτητη τομή σε όλο το μήκος της κοιλιάς. Στη συνέχεια, ο αγγειοχειρουργός θα αντικαταστήσει το πάσχον τμήμα της αορτής με ένα συνθετικό μόσχευμα, το οποίο θα συρράψει στην αορτή. Η παραμονή στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) μετά από την ανοικτή αποκατάσταση του ανευρύσματος διαρκεί συνήθως 1 με 2 ημέρες, ενώ ο ασθενής παίρνει εξιτήριο μετά από 1 εβδομάδα. Η πλήρης ανάρρωση του ασθενή συμβαίνει, στις περισσότερες περιπτώσεις, μέσα σε 6 εβδομάδες με 3 μήνες. Όπως και σε κάθε ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, έτσι και εδώ υπάρχουν ορισμένες μετεγχειρητικές επιπλοκές, για τις οποίες ο αγγειοχειρουργός ενημερώνει πάντα τον ασθενή.

Ενδαγγειακή αποκατάσταση

Η ενδαγγειακή αποκατάσταση αποτελεί μια σύγχρονη και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο αντιμετώπισης των ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής, η οποία παρουσιάζει μια σειρά από πολύ σημαντικά οφέλη για ασθενή, αλλά και τον χειρουργό. Προτού δούμε τα πλεονεκτήματα της ενδαγγειακής αποκατάστασης, θα μιλήσουμε συνοπτικά για τη διαδικασία.

Κατά τη ελάχιστα επεμβατική αυτή μέθοδο, ο αγγειοχειρουργός αποκαθιστά το ανεύρυσμα από το εσωτερικό του αγγείου, χρησιμοποιώντας ειδικούς καθετήρες. Αφού γίνει στον ασθενή τοπική αναισθησία, ο χειρουργός θα πραγματοποιήσει 2 μικρές τομές στη βουβωνική χώρα ώστε να αποκαλυφθούν οι μηριαίες αρτηρίες. Στη συνέχεια, θα εισέλθουν οι ειδικοί καθετήρες που προαναφέρθηκαν, με τη βοήθεια του ακτινοσκοπικού μηχανήματος, και θα φέρουν το μόσχευμα. Πρόκειται για ένα μόσχευμα με μεταλλικό σκελετό, ο οποίος είναι καλυμμένος με ένα ειδικό ύφασμα, που θα στηριχθεί στο εσωτερικό μέρος της αορτής με τη βοήθεια ειδικά διαμορφωμένων ναρθήκων ή stents όπως είναι αλλιώς γνωστοί.

Η ενδαγγειακή αποκατάσταση χαρακτηρίζεται από μια σειρά πλεονεκτημάτων, από τα οποία ξεχωρίζουν τα παρακάτω:

  • το γεγονός πως είναι ελάχιστα επεμβατική
  • η αποφυγή γενικής αναισθησίας, καθώς για την πραγματοποίησή της αρκεί η τοπική
  • ο μικρότερος χρόνος νοσηλείας, συγκριτικά με το ανοιχτό χειρουργείο, καθώς στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ασθενής παίρνει εξιτήριο μετά από 2 μόλις ημέρες
  • η εξαιρετικά γρήγορη ανάρρωσή του ασθενή και, κατ’ επέκταση, η άμεση επάνοδος στη δουλειά και την καθημερινότητά του

Ειδικότερα, το ποσοστό των ασθενών που επιβιώνουν όταν το ανεύρυσμα κοιλίας υποστεί ρήξη κυμαίνεται από 10% έως 50% το πολύ και συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές.

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ-ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ-ΑΟΡΤΗΣ

Ενδαγγειακή Θεραπεία Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Ανεύρυσμα - Ενδαγγειακή Τεχνική

Ο αγγειοχειρουργός αγγειολόγος Γεώργιος Ι. Ρόκας βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσει πλήρως αναφορικά με το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής. Σας περιμένει στο ιατρείο του για την απαραίτητη διάγνωση και τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας. Επικοινωνήστε μαζί του τηλεφωνικά και κλείστε το ραντεβού σας για Αθήνα, Ρόδο, Λαμία ή Λάρισα. Ο γιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας στην Λαμία και στην Λάρισα και στο EUROMEDICA Ρόδου στο νησί της Ρόδου. 

Υπηρεσίες