Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Η κοιλιακή αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία στο ανθρώπινο σώμα και μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Το τμήμα της που εκτείνεται από την καρδιά έως το διάφραγμα αποτελεί τη θωρακική αορτή με διάμετρο 2,8 cm, από το διάφραγμα έως τη διακλάδωση της ονομάζεται κοιλιακή αορτή με διάμετρο 2 cm και από το σημείο αυτό διαιρείται σε δύο λαγόνιες αρτηρίες.

Η έγκαιρη ανίχνευση τέτοιων ανευρυσμάτων από εξειδικευμένο Ιατρό είναι σημαντική για τη μείωση των ποσοστών θνησιμότητας και την πρόληψη πιθανών επιπλοκών.

Η αύξηση του μεγέθους της αορτής κατά περισσότερο από 50% της φυσιολογικής διαμέτρου ονομάζεται ανεύρυσμα. Αν δεν αντιμετωπιστεί, θα οδηγήσει σε θάνατο.

Συμπτώματα

Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι συχνά ασυμπτωματικό και ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων για άλλες αιτίες. Για παράδειγμα, υπερηχογράφημα κοιλίας.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να παρουσιάσει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • πόνος στο επιγάστριο με αντανάκλαση στην αριστερή πλάγια κοιλία
  • αίσθημα παλμών στην κοιλιά όταν είναι μεγάλο σε μέγεθος
  • γάγγραινα των δακτύλων των κάτω άκρων όταν υλικό από το εσωτερικό του αποκολλάται και εμβολίζει μια αρτηρία της περιφέρειας
  • έντονος πόνος στην οσφυϊκή περιοχή με αντανάκλαση στην κοιλιά σε περιπτώσεις όπου το ανεύρυσμα είναι διατεταμένο. Εάν συμβεί αυτό, η ρήξη καθίσταται επικείμενη και απαιτείται άμεση αντιμετώπιση.

Επιπλοκές και παράγοντες κινδύνου

Γενικά, η αιτιολογία του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής παραμένει άγνωστη, αλλά έχουν ενοχοποιηθεί οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου:

  • Κάπνισμα
  • Παχυσαρκία
  • Υπερλιπιδαιμία
  • Αυξημένη αρτηριακή πίεση

Ειδικότερα, το ποσοστό των ασθενών που επιβιώνουν όταν το ανεύρυσμα κοιλίας υποστεί ρήξη κυμαίνεται από 10% έως 50% το πολύ και συνοδεύεται από σοβαρές επιπλοκές.

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ-ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ-ΑΟΡΤΗΣ

Ενδαγγειακή Θεραπεία Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

Ανεύρυσμα - Εναγγειακή Τεχνική

Ο ιατρός κατόπιν ραντεβού βρίσκεται στα ιατρεία του: Ιατρείο ΑθήναςΙατρείο ΡόδοςΙατρείο ΛαμίαςΙατρείο Λάρισας 

Ο ιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στην Λαμία και στην Λάρισα χειρουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στο νησί της Ρόδου στο EUROMEDICA Ρόδου.

Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Αθήνα – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Ρόδο – Αγγειολόγος Αγγειοχειρουργός Λαμία – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Λάρισα

Υπηρεσίες