Τι είναι το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

ANEYRYSMAΗ κοιλιακή αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία στο ανθρώπινο σώμα και μεταφέρει αίμα από την καρδιά στο υπόλοιπο σώμα. Εκτείνεται από την καρδιά προς το διάφραγμα και αποτελεί τμήμα της θωρακικής αορτής, η οποία έχει διάμετρο 2,8 cm- από εκεί και πέρα είναι γνωστή ως κοιλιακή αορτή μέχρι να διαιρεθεί σε δύο λαγόνιες αρτηρίες με διάμετρο 2 cm η καθεμία.

Πόσο σημαντική είναι η έγκαιρη διάγνωση  εξειδικευμένου ιατρού

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια ανώμαλη διόγκωση στο τοίχωμα της αορτής, η οποία είναι η κύρια αρτηρία που μεταφέρει αίμα από την καρδιά σε άλλα μέρη του σώματος. Η αύξηση της διαμέτρου κατά περισσότερο από 50% του φυσιολογικού θεωρείται επικίνδυνη και αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να αποβεί θανατηφόρα..

 

Συμπτώματα

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι συνήθως ασυμπτωματικό και η πάθηση ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια διαγνωστικών εξετάσεων για άλλες παθήσεις. Για παράδειγμα, σε ένα υπερηχογράφημα κοιλίας.

Ωστόσο, μπορεί να παρουσιάσει ορισμένα συμπτώματα:

  • πόνο στο επιγάστριο με αντανάκλαση στην αριστερή πλάγια κοιλία
  • αίσθημα παλμών στην κοιλιά όταν είναι μεγάλο σε μέγεθος
  • γάγγραινα των δακτύλων των κάτω άκρων όταν υλικό από το εσωτερικό του αποκολλάται και εμβολίζει μια περιφερική αρτηρία
  • έντονο πόνο στην οσφυϊκή περιοχή με αντανάκλαση στην κοιλιά όταν υπάρχει διάταση. Αναφορικά τότε ο κίνδυνος ρήξης είναι πολύ υψηλός και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Επιπλοκές & Παράγοντες κινδύνουaneyrisma

Η αιτία του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι άγνωστη. Ωστόσο, έχει διαπιστωθεί ότι διάφοροι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτής της πάθησης:

  • το κάπνισμα
  • η παχυσαρκία
  • η υπερλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη ή λιπαρά οξέα στο αίμα)
  • η υψηλή αρτηριακή πίεση

Το ποσοστό των ασθενών που επιβιώνουν όταν το κοιλιακό ανεύρυσμά τους υποστεί ρήξη κυμαίνεται από 10% έως 50%, ενώ οι σοβαρές επιπλοκές είναι συχνές.

Το ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια διαταραχή κατά την οποία η κύρια αρτηρία που μεταφέρει το αίμα από την καρδιά αποδυναμώνεται και είναι επιρρεπής σε ρήξη. Η ρήξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή εσωτερική αιμορραγία, προκαλώντας χαμηλή αρτηριακή πίεση και ακόμη και θάνατο.

Ο ιατρός κατόπιν ραντεβού βρίσκεται στα ιατρεία του: Ιατρείο ΑθήναςΙατρείο ΡόδοςΙατρείο ΛαμίαςΙατρείο Λάρισας 

Ο ιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στην Λαμία και στην Λάρισα χειρουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στο νησί της Ρόδου στο EUROMEDICA Ρόδου.

Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Αθήνα – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Ρόδο – Αγγειολόγος Αγγειοχειρουργός Λαμία – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Λάρισα

Υπηρεσίες