Τί είναι το ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας:

Το ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας είναι μια διόγκωση μιας αρτηρίας στο πίσω μέρος του γόνατος που εμφανίζεται όταν τα τοιχώματά της αποδυναμώνονται. Βρίσκεται συχνότερα στους άνδρες και είναι συνήθως αμφοτερόπλευρο (εμφανίζεται και στις δύο πλευρές).

aneyrysma-igniakis-artiriasΟι παράγοντες και τα αίτια της εμφάνισης του ανευρύσματος

  • Το ανδρικό φύλο και η μεγάλη ηλικία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ανευρύσματος.
  • Το γενικό ιστορικό ανευρυσμάτων, το σύνδρομο παγίδευσης της φλεβοκομβικής αρτηρίας και τα λοιμώδη αίτια αποτελούν άλλους παράγοντες κινδύνου για την πάθηση.
  • Οι τραυματισμοί στην περιοχή του γόνατος μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ανευρύσματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Συμπτώματα

Σε γενικές γραμμές, ένα ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας δεν προκαλεί συμπτώματα στο 38% των ασθενών, ωστόσο στο υπόλοιπο ποσοστό εμφανίζονται συνήθως κάποιες επιπλοκές, όπως θρόμβωση και κατά συνέπεια ισχαιμία του κάτω άκρου. Η ισχαιμία μπορεί να εμφανιστεί σε δύο μορφές, την οξεία και τη χρόνια.

Η θρόμβωση του ανευρύσματος της ιγνυακής αρτηρίας είναι μια επικίνδυνη κατάσταση που συνήθως οδηγεί σε ακρωτηριασμό του άκρου.

Όταν γίνεται διάγνωση ανευρύσματος ιγνυακής αρτηρίας (ποδοκνημιαίας), η θεραπεία είναι χειρουργική και πρέπει να γίνεται το «συντομότερο δυνατό».

aneyrisma-angiologiaΔιάγνωση – Εξετάσεις

Το ανεύρυσμα του ποδοκνημιαίου μυός μπορεί να διαγνωστεί με ένα απλό triplex της αρτηρίας των κάτω άκρων, με μαγνητική τομογραφία ή αξονική αγγειογραφία.

Η μαγνητική τομογραφία ή η αξονική αγγειογραφία μας δίνει πληροφορίες για το μέγεθος, το σχήμα και τη δομή του ανευρύσματος.

Απαραίτητη πριν από τη χειρουργική θεραπεία είναι η ψηφιακή αγγειογραφία, η οποία δίνει στον χειρουργό πληροφορίες χρήσιμες για τη θεραπεία του ανευρύσματος.

Η ποδοκνημική αρτηρία είναι μία από τις κύριες αρτηρίες του ποδιού. Μεταφέρει αίμα στους μύες και τα πόδια. Το ανεύρυσμα είναι μια διόγκωση στο τοίχωμα μιας αρτηρίας που προκαλείται από αδυναμία στο τοίχωμά της. Αυτό μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο και να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας εάν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως.

 
 
 
 

Ο ιατρός κατόπιν ραντεβού βρίσκεται στα ιατρεία του: Ιατρείο ΑθήναςΙατρείο ΡόδοςΙατρείο ΛαμίαςΙατρείο Λάρισας 

Ο ιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στην Λαμία και στην Λάρισα χειρουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στο νησί της Ρόδου στο EUROMEDICA Ρόδου.

Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Αθήνα – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Ρόδο – Αγγειολόγος Αγγειοχειρουργός Λαμία – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Λάρισα

Υπηρεσίες