Στένωση Καρωτίδας Θεραπεία Καρωτιδικής Νόσου - Ενδαρτηρεκτομή & Τοποθέτηση Stent

Η στένωση της καρωτίδας αρτηρίας προκαλείται από τη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας στο εσωτερικό της, η οποία μειώνει τον αυλό και περιορίζει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Δεδομένου ότι οι καρωτίδες είναι οι κύριες αρτηρίες που αιματώνουν τον εγκέφαλο, στενώσεις άνω του 70% μπορεί να οδηγήσουν σε ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, είτε παροδικό είτε μόνιμο.

Παράγοντες Κινδύνου

Η καρωτιδική νόσος επηρεάζεται από παράγοντες όπως:

  • Υπερλιπιδαιμία
  • Καθιστική ζωή
  • Στρες
  • Κάπνισμα
  • Σακχαρώδης διαβήτης

Συνέπειες

Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από την αποκόλληση υλικού από την αθηρωματική πλάκα που αποφράσσει αιμοφόρο αγγείο ή από θρόμβο αίματος που φτάνει στον εγκέφαλο. Αν η απόφραξη είναι σε μικρή αρτηρία, το επεισόδιο είναι παροδικό, ενώ σε μεγαλύτερες αρτηρίες μπορεί να είναι μόνιμο ή θανατηφόρο. Επηρεάζοντας άλλες αρτηρίες, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης, ακοής ή ισορροπίας.

Carotid_artery_stenosis
artery7

Συντηρητική Αντιμετώπιση

Για μικρές στενώσεις (50-70%), συνιστάται αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία και φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης. Επίσης, συντηρητική θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς άνω των 81 ετών ή με πλήρως αποφραγμένη καρωτίδα.

Διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται μέσω εξέτασης triplex καρωτίδων και, αν χρειαστεί, επιβεβαιώνεται με ψηφιακή αγγειογραφία για στενώσεις άνω του 70%.

 

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Σε περιπτώσεις στενώσεων άνω του 70%, συνιστάται χειρουργική επέμβαση για την πρόληψη μόνιμων εγκεφαλικών βλαβών. Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης:

  1. Καρωτιδική Ενδαρτηρεκτομή: Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για στενώσεις άνω του 75-80% και για συμπτωματικούς ασθενείς με στένωση κάτω του 70%.
  2. Τοποθέτηση Stent: Εφαρμόζεται όταν η ενδαρτηρεκτομή δεν είναι εφικτή λόγω υψηλού κινδύνου εγκεφαλικού κατά την τοποθέτηση του stent

Διαδικασία Χειρουργικής Επέμβασης

Η επέμβαση μπορεί να γίνει με την κλασική ενδαρτηρεκτομή, όπου αφαιρείται η αθηρωματική πλάκα και το αγγείο συρράβεται με συνθετικό έμπαλμα, ή με την τοποθέτηση stent. Η ενδαρτηρεκτομή παραμένει η μέθοδος εκλογής, ενώ το stent προτιμάται όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών.

Νοσηλεία και Ανάρρωση

Ο ασθενής υποβάλλεται σε προεγχειρητικό έλεγχο και παραμένει στο νοσοκομείο για περίπου 3 ημέρες. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να παραμείνει στη μονάδα εντατικής θεραπείας για λίγες ώρες, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις επιστρέφει στον θάλαμο και αναρρώνει σύντομα.

Η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία από εξειδικευμένο ιατρό είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της στένωσης της καρωτίδας και την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών.

Ο ιατρός κατόπιν ραντεβού βρίσκεται στα ιατρεία του: Ιατρείο ΑθήναςΙατρείο ΡόδοςΙατρείο ΛαμίαςΙατρείο Λάρισας 

Ο ιατρός χειρουργεί στο Νοσοκομείο Metropolitan Αθήνας, στην Λαμία και στην Λάρισα χειρουργεί στο ΙΑΣΩ Θεσσαλίας και στο νησί της Ρόδου στο EUROMEDICA Ρόδου.

Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Αθήνα – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Ρόδο – Αγγειολόγος Αγγειοχειρουργός Λαμία – Αγγειολόγος αγγειοχειρουργός Λάρισα

Υπηρεσίες