Θεραπεία & Σύγχρονη Ενδαγγειακή Τεχνική

Ανεύρυσμα θεωρείται η διάταση μιας αρτηρίας περισσότερο από το 50% της διαμέτρου της. Η αορτή δηλαδή που η διάμετρός της είναι 2 εκατοστά, για να λέμε πως είναι ανευρυσματική πρέπει να έχει διάμετρο περισσότερο από 3 εκατοστά. Ανεύρυσμα μπορεί να εμφανίσει οποιαδήποτε αρτηρία του σώματός μας, όπως η αορτή, οι αρτηρίες των ποδιών, του εγκεφάλου και των σπλάχνων.

Επιβαρυντικοί παράγοντες: κάπνισμα, παχυσαρκία, αυξημένη αρτηριακή πίεση, υπερλιπιδαιμία, τραυματισμοί, λοιμώδεις παράγοντες.

Η θεραπεία του ανευρύσματος μπορεί να γίνει με την κλασική χειρουργική επέμβαση, την εκτομή δηλαδή του ανευρύσματος και την αντικατάστασή του με μόσχευμα ή τη σύγχρονη ενδαγγειακή τεχνική, με τοποθέτηση μοσχεύματος στο εσωτερικό του ανευρύσματος μέσα από τον αυλό των αρτηριών (βλ. video από YouTube).

ΑΝΕΥΡΙΣΜΑ-ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ-ΑΟΡΤΗΣ-300x240

ΑΝΕΥΡΙΣΜΑ-ΚΟΙΛΙΑΚΗΣ-ΑΟΡΤΗΣ1

Η νέα ενδαγγειακή θεραπεία των ανευρυσμάτων έχει καθιερωθεί, πλέον, ως η μέθοδος εκλογής για τη θεραπεία των ανευρυσμάτων εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες που δε μπορούμε να την εφαρμόσουμε λόγω μορφολογίας του ανευρύσματος, οπότε καταφεύγουμε στην κλασική εκτομή του ανευρύσματος με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Δηλαδή, αν το ανεύρυσμα ξεκινάει πολύ κοντά στις νεφρικές αρτηρίες ή αν έχουμε μεγάλη ελίκωση των λαγονίων αρτηριών, από όπου διέρχεται το ενδοαυλικό μόσχευμα.

Πλεονεκτήματα της ενδαγγειακής τεχνικής:

  • Ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, πολύ μικρές τομές ή καθόλου.
  • Επιπολής αναισθησία.
  • Πολύ μικρός χρόνος παραμονής στην κλινική, συνήθως 3 ημέρες.
  • Ελάχιστος κίνδυνος λοιμώξεων, αφού δεν έχει μεγάλες τομές και η παραμονή στην κλινική είναι μικρή.
  • Γρήγορη επιστροφή στην καθημερινή δραστηριότητα.
  • Είναι η μέθοδος εκλογής για βαριά πάσχοντες από άλλα νοσήματα, όπως νοσήματα της καρδιάς και των πνευμόνων.
  • Μικρότερος κίνδυνος μετεγχειρητικών επιπλοκών, αφού η μέθοδος είναι ελάχιστα επεμβατική και με ελάχιστες ιστικές καταστροφές.

Ενδαγγειακή Θεραπεία Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής

ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ-ΕΝΔΑΓΓΕΙΑΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ